1. Kimyasal Tepkime ve Kimyasal Denklem Nedir? skip to Main Content

1. Kimyasal Tepkime ve Kimyasal Denklem Nedir?

Makale: 10. Sınıf Kimya Dersi

Kimyasal Tepkime ve Kimyasal Denklem Konusu

Doğada bir çok olay yaradılış gereği bir çok fiziksel ve kimyasal olay sürekli olarak gerçekleşir. Yeşil yapraklı bitkiler güneş ışığını kullanarak oksijen ve besin üre­tir. Bu işlem için laboratuvara gerek duymaz. Kimyasal tepkimelerin gerçekleşebilmesi için her zaman bir laboratuvara gerek yok­tur. Ancak biz doğada kendiliğinden oluşan birçok tepkimeyi laboratuvarda farklı yollarla gerçekleştirilebiliriz.

Doğadaki kimyasal olaylara demirin paslanması, meyvelerin çürüyüp kararması, yaprakların sarar­ması güzel örnekler olabilir.

Kimyasal tepkimeler yaşamın ayrılmaz parçasıdır. Atmosferde, okyanuslarda ve tüm canlı sistemlerde meydana gelen çok çeşitli ve çok kar­maşık süreçlerin birçoğu kimyasal tepkimelerin sonucudur. Bu süreç­lerde bir veya daha fazla kimyasal tür farklı kimyasal türlere dönüşebi­lir. Bu dönüşümler aynı zamanda kimyasal değişimdir.

Bir veya daha fazla maddenin yeni maddelere dönüşmesine Kimyasal tepkime denir. Bu tepkimeler kimyasal tepkimeler kimyasal denklemlerle ifade edilir.

Harcanan ve oluşan kimyasal türleri ve bunlara ek olarak tepkime şartlarını gösteren ifadelerdir diyebiliriz. Buradaki tepkime şartlarından kasıt tepkime ısısı, sıcaklık, basınç ve katalizör gibi…

Yine bu tepkime denklemlerinde harcan ve oluşan türler birden fazla ise aralarına + ve tepkime yönünü göstermek için ise ok işareti kullanırız. C ve H den oluşan maddelerin yanması sonucu CO2 ve H2O oluşur. 

Tüm detayları videoda bulabilirsiniz. Kanalımıza bekleriz…

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Back To Top
×Close search
Ara