ILO Sözleşmeleri ve Tavsiye Kararları
- 1.İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
- 2.Risk Analizi Nedir? Nasıl Yapılır? Kontrol Adımları Nelerdir?
- 3.İş Güvenliği Uzmanı: Tehlike ve Risklerin Belirlenmesi
- 4.Risk Değerlendirme Ekibi Kimlerden Oluşur?
- 5.İş Güvenliği Firmaları ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB)
- 6.İşçinin Çalışmaktan Kaçınma Hakkı Var Mı?
- 7.Kişisel Koruyucu Donanımlar ın EN Standartları ve CE
- 8.Risk Analizi Ne Zaman Yenilenir?
- 9.ILO Ne Yapar?
- 10.ILO Anayasası
- 11.İnsana Yakışır İş ve Gelir ILO Yaklaşımı
- 12.Temel ILO Sözleşmeleri, Gelişimi, Tarihleri ve Önemli
- 13.ILO’nun Amacı Nedir?
- 14.ILO Sözleşmeleri ve Tavsiye Kararları
- 15.ILO’nun Tarihçesi
- 16.ILO 155, İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin Sözleşme
ILO Sözleşmeleri ve Tavsiye Kararları
ILO’nun temel ve en önemli fonksiyonlarından biri, Uluslararası Çalışma Konferansı’nın uluslararası standartları belirleyen Sözleşme ve Tavsiye Kararlarının üçlü yapı (işçi-işveren-hükümet) tarafından kabul edilmesidir. Bu Sözleşmeler, üye ülkelerin yasama organlarındaki onaylarıyla birlikte, öngördükleri koşullarının uygulanması konusunda bağlayıcı hükümler içermektedirler. Tavsiye kararları ise, politika geliştirme, yasama ve uygulama konularında rehberlik görevi görmektedir.
Sözleşme ve Tavsiye Kararları, 1919’dan bu yana, çalışma dünyası ile ilgili hemen her konuyu kapsamıştır. Bunlar arasında, bazı temel insan hakları (özellikle dernek kurma, örgütlenme ve toplu pazarlık hakkı, zorla çalıştırma ve çocuk emeğinin yasaklanması, çalışma hayatında ayrımcılığın yok edilmesi), çalışma yönetimi, endüstriyel ilişkiler, istihdam politikası, çalışma koşulları, sosyal güvenlik, iş güvenliği ve sağlığı, kadınların istihdamı ile göçmen işçiler ve denizciler gibi bazı özel kategorilerin istihdamı yer almaktadır.
Her üye ülke, karar alma konumunda olan ulusal yetkililerin de yer aldıkları Konferans tarafından belirlenen Sözleşme ve Tavsiye Kararlarına uymakla yükümlüdür.
Bu sözleşmeleri onaylayan ülke sayısı artmaktadır. ILO sözleşmelerin yasal olarak uygulamada geçerliliğinin denetimi ile ilgili etkin bir yöntem geliştirmiştir. Denetim, sözleşmelerle gelen yükümlülüklere ne ölçüde uyulduğunu nesnel temeller bazında değerlendiren bağımsız uzmanlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, örgütlenme özgürlüğünün ihlali ile ilgili şikayetlerin değerlendirildiği özel bir prosedür bulunmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Hakkında Buradan Bilgi Alabilirsiniz.